Ongelukken bij de scheiding van laadperrons

Bij de afscheiding van laadperrons kunnen op veel verschillende manieren gevaarlijke ongelukken gebeuren.

FEITEN: Elk jaar worden 94.750 ongelukken gerapporteerd die verband houden met heftrucks. Bij 7% van de ongelukken met heftrucks gaat het om het afrijden van een laadperron. 70% van alle gerapporteerde ongelukken hadden vermeden kunnen worden met de juiste veiligheidsvoorzieningen. Met het drukke verkeer in het laadgebied is het van het grootste belang dat voorzorgsmaatregelen voor een veilige werkomgeving zijn genomen. Voertuigen moeten tijdens het laden/lossen worden vergrendeld, trailers mogen niet (om)vallen en open deuren die niet in gebruik zijn, moeten van een afzetting zijn voorzien.

Trailer kruipen, ook bekend als ‘perronwandeling’, is het resultaat van de herhaalde impact door in- en uitrijdende heftrucks, waardoor de trailer ongemerkt van het perron weggaat (‘kruipen’) . Wielkeggen volstaan niet omdat ze wegglijden, verkeerd geplaatst worden of weggeduwd of weggetrokken kunnen worden. Bovendien moeten ze handmatig op de juiste plaats worden gezet.

Vroeg vertrek of een agressieve terugtrekking betekent dat een vrachtwagenchauffeur per ongeluk wegrijdt terwijl een vorkheftruck de trailer inrijdt, verlaat of zich nog in de trailer bevindt.

Trailer Pop-Up of Trailer Up-Ending kan tijdens het laden of lossen plaatsvinden als de trailer door het gewicht van het product en de vorkheftruck op het einde of bij de voorzijde loskomt.

Landing Gear Collapse (ineenstorten van landingsgestellen), oftewel het omvallen van de trailer, gebeurt als de poten van het landingsgestel van de geplaatste trailer bezwijken. Als de poot naar binnen of buiten bezwijkt, helt de trailer naar de zijkant Door een vrachtwagenvergrendeling met een draaiende haak te gebruiken om de trailer vast te houden, kan worden voorkomen dat de trailer omvalt tegen de trailer op het laadperron ernaast.{tdb:n}

De oplossing van Rite.

Vergrendel voertuigen tijdens het laden/lossen op het laadperron

Wielkeggen kunnen een kostenbesparend alternatief lijken. Maar ze worden niet aangeraden vanwege hun beperkingen om trailerbeweging adequaat te voorkomen. De Global Wheel-Lok van Rite-Hite is een sterk en bewezen wielblokkeringssysteem dat al vanaf 1997 op Europese laadperrons wordt gebruikt. Dit eenvoudig te installeren hulpmiddel wordtop de vloer aangebracht aan de voorzijde van de perronopening. Het meet het achterwiel van de trailer en vergrendelt deze met een barrière. Zo wordt voorkomen dat het voertuig vooruit kruipt als het tegen het laadperron is geparkeerd. De vergrendeling beschermt tegen te vroeg vertrek, ‘trailer creep’ en ‘dock walk’. Als een positieve, mechanische vergrendeling blijft hij vergrendeld als het eenmaal vergrendeld is. Als de elektriciteit op het laadperron uitvalt, werkt de vergrendeling nog steeds en blijft uw personeel veilig. Trekresistentie, de energie die nodig is om een trailer over de barrière te trekken, is groter dan 14.500 kg (145 kN) en hiermee de hoogst in de industrie. Zelfs als de trailer leeg is, voorkomt de vergrendeling op een doeltreffende manier dat het voertuig van het perron wordt weggetrokken.

Een automatisch communicatiesysteem voorkomt communicatieproblemen zoals bij het gebruik van wielkeggen. Het systeem biedt duidelijke, constante communicatie met de chauffeur van het voertuig en de vorkheftruck tijdens het binnenrijden en verlaten van de trailer. Dit is van essentieel belang voor de veiligheid aan het laadperron.

De Global Wheel-Lok werkt in alle weersomstandigheden en is niet afhankelijk van fotocellen of radar om te kunnen functioneren, waardoor hij een constante prestatie kan leveren tijdens natte omstandigheden of sneeuw.

Zet gevaarlijke gebieden af met veiligheidsbarrières

Lege laadperrons kennen een vrije val van meer dan een meter. Het Dok-Guardian veiligheidsbarrière sluit een epening doeltreffend af en voorkomt hiermee dat perronpersoneel, en in het bijzonder heftruckchauffeurs, over de rand valt. Het Dok-Guardian veiligheidsbarrière van Rite-Hite stopt een vorkheftruck van 4500 kg, rijdend met een snelheid tot max. 6,5 km per uur. Hierdoor wordt zowel het personeel en het materieel beschermd.

De Dok-Guardian wordt handmatig dwars over het lege perron getrokken en vormt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke barrière. De barrière zelf is vervaardigd uit PVC-gecoat glasvezelnet, gebonden met zichtbaar, heldergele, heavy-duty polyester spanbanden. Als de veiligheidsbarrière niet in gebruik is, rolt het terug in de stalen beschermers, die tevens de deurkozijnen tegen botsingen en schade beschermen.

Bied extra ondersteuning aan versleten landingsgestellen.

Een slecht ondersteunde trailer kan met de vorkheftruck en chauffeur erin bezwijken, waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat. Geplaatste trailers kunnen omvallen door de verschuiving van het gewicht als er een vorkheftruck binnenkomt en landingsgestellen die nauwelijks worden gebruikt of zijn verroest, kunnen onder extreme gewichten bezwijken. Met een statisch draagvermogen van 450 kN, kan de TS-2000 trailersteun van Rite-Hite worden gebruikt om deze gevaarlijke situaties te vermijden.

bron: http://www.ritehite.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie